WIE ZIJN WIJ
Rechtstreeks van de biologische boer
Stichting Van Eigen Erf (opgericht in 2003) promoot biologisch eten ‘rechtstreeks van de boer’ uit eigen regio, vanuit de overtuiging dat voeding lekker, gezond en duurzaam zou moeten zijn. Door de korte lijn van boer naar bord blijven producten verser, en daardoor lekkerder en gezonder. Bovendien wordt aanzienlijk op de vele voedselkilometers, en de daarmee gepaard gaande vervuiling, bespaard. STICHTING VAN EIGEN ERF beheert het certificaat ‘Biologisch Goed Van Eigen Erf’ en organiseert activiteiten voor biologische boeren en burgers (zie belevenissen). Onze aangesloten biologische boeren voeren het certificaat ‘Biologisch Goed Van Eigen Erf’. Het bestuur van de Stichting bestaat momenteel uit Barend Mul van Sonneclaer ijs en Arie van den Brand van de Nieuwe Proef.
Waar staat het certificaat Van Eigen Erf voor?
Elke boer die aangesloten is bij “Biologisch Goed Van Eigen Erf”, ondersteunt actief het streven van korte lijnen tussen boer en burger. Hij voldoet minimaal aan de volgende criteria:
Een bij Van Eigen Erf aangesloten winkel:
Is eigendom van (een) SKAL gecertificeerde biologische boer(en)
Verkoopt (o.a. eigen) biologische producten
Betrekt zijn aanvullend assortiment zoveel mogelijk van collega-boeren uit de regio
Een Van Eigen Erf boeren(streek)product is:
van hoge kwaliteit
gecertificeerd biologisch
in eigen beheer geproduceerd door de biologische boer
traceerbaar wat betreft herkomst; op de verpakking staan: naam en adres van de biologische boer die de grondstoffen van het product geproduceerd heeft
(desgewenst) tevens herkenbaar (logo) als erkend streekproduct
Veel boeren zijn hiernaast voortdurend bezig om zogenaamde regionale voedselketens op te zetten. Een mooi voorbeeld hiervan is brood waarbij boer, molenaar, bakker en boerenwebwinkel eendrachtig samenwerken om een brood uit de eigen streek te maken waarbij de ingrediënten en de productie uit één en hetzelfde gebied komen.